VIASAT NATURE NA ‘SVETOVNI DAN ŽIVALI’

2017-09-29

PRIPRAVLJA PROGRAM, POSVEČEN OGROŽENIM VRSTAMGlede na znanstvene raziskave smo na poti, da do leta 2020 izgubimo dve tretjini divjih živali. Gre za del množičnega izumrtja in s tem uničenja narave, od katere je odvisno človeštvo. Ozaveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah je bil prvotni namen svetovnega dne živali, ki ga obeležujemo 4. oktobra. Letošnji svetovni dan živali bomo zaznamovali tudi na Viasat Nature in na ta dan predvajali oddaje o nekaterih najbolj ogroženih živalskih vrstah, med katerimi so gorile, pande, tigri, levi in severni medvedi.

Krčenje njihovega življenjskega prostora, izsekavanje gozdov, onesnaževanje okolja, podnebne spremembe in divji lov so glavni krivci za njihovo ogroženost. Podnebne spremembe, ki povzročajo izgubo njihovega naravnega prostora, najbolj od vseh ogrožajo severne medvede. Grozi jim, da bodo v divjini povsem izginili. Odvisni so namreč od ledenih plošč v morju, ki jih uporabljajo pri lovu, te pa žal hitro izginjajo.

Gorske gorile, najmanj številno podvrsto goril – danes jih v divjini živi le še 880, ogrožajo vojne, lov, izguba življenjskega prostora zaradi izsekavanja gozdov, zaradi podobnosti s človečkom pa tudi »človeške« bolezni, kot je ebola. Podobne težave pestijo tigre. Izsekavanje gozdov za kmetijsko in industrijsko rabo ter za človeška naselja, podnebne spremembe, ki se vse bolj odražajo na njihovem življenjskem prostoru, najbolj od vseh pa divji lov, so v zadnjem stoletju zmanjšali populacijo tigrov za okoli 97 odstotkov in jih danes v divjini živi le nekaj tisoč.

Verjetno najbolj prepoznana živalska vrsta v boju za ohranjanje živalskih vrst, veliki panda, se je v zadnjem desetletju vendarle nekoliko okrepila. Danes jih v divjini živi 1864, ogrožajo pa jih izguba življenjskega prostora in divji lov.

Naravovarstvena prizadevanja so tako pri nekaterih živalskih vrstah že obrodila sadove: lani je število tigrov v zadnjem stoletju prvič naraslo, veliki panda pa ne velja več za ogroženega, zdaj je na seznamu ranljivih živalskih vrst. Žal se lahko pande, kot še tisoče drugih živali, zaradi podnebnih sprememb znova znajdejo v najbolj ogroženi skupini.

V podporo prizadevanjem svetovnega dneva živali bomo na Viasat Nature, televizijskem kanalu z navdihujočimi oddajami o osupljivih krajih in bitjih iz narave, ta dogodek zaznamovali z maratonom serij in filmov o ogroženih živalskih vrstah. Med njimi bodo Pandji mladički, Svet gorskih goril, Tigri v hiši, Reševanje Sirge in Mesto severnih medvedov.

Cilj programa Viasat Nature na ta posebni dan je ozaveščati o tem, kako krhka in ogrožena je narava, ter hkrati predstaviti, kako čudovito raznolike so živalske vrste. Gledalci bodo lahko spremljali navdihujoče vsebine ves dan od 6. ure zjutraj, za tiste, ki jih bodo zamudili, pa bo ponovitev v nedeljo, 8. oktobra.

Na sporedu bodo: Pandji mladički, film, v katerem spoznamo tri izjemna središča za pande na Kitajskem in opazujemo odraščanje najbolj ljubkih mladičev pande na svetu; Svet gorskih goril z intimnimi posnetki zadnje divje populacije velikih opic v njihovem gorskem bivališču v ruandskem narodnem parku Virunga in ugandskem narodnem parku Bwindi Impenetrable Forest; Mesto severnih medvedov, kjer se srečajo medvedi in ljudje – izredna serija spremlja selitev tisočih severnih medvedov skozi severno mestece Churchill v provinci Manitoba, kjer živi le 900 ljudi; in Tigri v hiši, zgodba o Spotu in Stripu, srčkanih mladičih tigra, ki ju bodo nekega dne vključili v program razmnoževanja.

Četrtega oktobra bo na Viasat Nature tudi premiera nove serije, Velika selitev, v kateri bo pustolovec Ben Fogle spremljal zgodbe in prelomnice nekaterih označenih gnujev, ko se odpravijo na veliko selitev, vsakoletno 650 km dolgo potovanje z ravnic Serengetija v Tanzaniji na planote kenijske Maasai Mare ter nazaj.

Viasat Nature vam prinaša navdihujoče in zanimive vsebine, ki jim posebno življenjsko iskro dodajo nekateri najboljši povezovalci na svetu. Oglejte si najboljše oddaje o divjini ter o navdihujočih osebnih stikih med ljudmi in živalmi.


Statistični podatki o ogroženih živalih

  • Strokovnjaki ocenjujejo, da je trenutno izginjanje živalskih vrst med 1.000- in 10.000-krat hitrejše od naravne stopnje izumiranja vrst.*
  • Po izračunih strokovnjakov bo vsako leto izumrlo med 0,01 in 0,1 % živalskih vrst. Ne vemo natančno, s koliko različnimi živalskimi vrstami sobivamo na tem planetu. Najnižja ocena števila različnih vrst je okrog 2 milijona, najvišja pa 100 milijonov.** Če je točnejša prva, to pomeni, da bo vsako leto izumrlo med 200 in 2000 vrst, če drži druga, pa bo izumrlo med 10.000 in 100.000 vrst na leto.

* Naravna stopnja izumiranja: stopnja izumiranja vrst, ki bi se zgodila brez človeškega vpliva.
** Doslej je bilo znanstveno opredeljenih med 1,4 in 1,8 milijona vrst.